Szent Borbála

Szólj hozzá!

Köszöntelek benneteket! JSZ!-t [- ami azt illeti , nagyon rám fért már ! - ] Itt megpróbálom megírni , hogyan tudtok kommenteket (hozzászólásokat)írni! A bejegyzések végén (az alján) látható - kék színnel - Szólj hozzá! felírat. Erre kell egyet kattintanod! Akkor megjelenik egy - halványzöld színű - "táblázat". Azt kell kitölteni a következő módon : Név : ide írhatsz "jeligét" (becenevet) - amit akarsz - E-mail cím : ide írjad be az igazi e-mail címedet ! - ( az nem fog megjelenni!) Ha nem akarod az e-mail címedet beírni , akkor írjad be : m@m.hu Web/URL : ide nem kell írnod semmit sem Komment : ide beleírhatod a hozzászólásodat - (amit már nagyon várok !!!) Komment küldése : arra egyszer kell rákattintani ! Kívánom , hogy mindenkinek könnyen sikerüljön az első ( és majd a többi sok ) komment (hozzászólás) megírása ! Üdv' mindenkinek : banyaszbeka.blog.hu

... tovább is van , mondjam még ??? (2.)

2007.07.05. 10:39 @X

(ott a dátum - (fent) - mellesleg csütörtök :  ... ( reménykedem, hogy többeknek jutott eszébe, hogy írok-e a mai nap "jelentőségéről ?" - ... főleg, ha régebben a 100 /75/50.... évvel ezelőtt történteket emlegettem ,- természetesen, miért hallgassam el, hogy pl. 75 éve született H. Gyula - és ha bárki is akarna bővebben olvasni róla, akár elegendő csak a www.nol.hu   - ba belenézni.  Nekem, már tegnap jutott eszembe, hogy jó pár "marhaságot" megengedtem magamnak =  jeles alkalmakkor saját készítésű meglepetések átadása ! ( - így aztán a "fiatal keresztények " (?) "orosz tortáját" (?) nem érzem különösebben "nagy durranásnak" ! -  [- Jut is eszembe itt több "retro élmény" ..... amikor pl. nekem pufajkát ( vattakabátot) küldtek nyáron a "Bécitelepi" PV-táborba.... és elég "sokkoló" volt (?) - amikor valaki papucsát  az (NDK ?) műanyag padlóhoz szögeltük ?- ( + azért technokollal is rögzítettük...) - és ilyesmik.  Szóval, - bár nincs időm Google-t és egyebeket nézegetni,- lehet, hogy a mai napon született Gina Lollobrigida is -  vagy akár Bálint Alajos régész (is) - aki mellesleg muzeológus volt (?) - és a szegedi Móra Ferenc Múzeum igazgatója lehetett. A további érdekességeket meg ki-ki keresse ki magának ! -  ....

Na, de van nekem épp' elég "örömöm" mára ! -  amit készülök itt és most megosztani mindekivel! - Remélem, még időben szólok ?- és aki teheti, szerezze be a mai ÚDN mellékletét !- a GRÁTISZ-t !  ( - kellene is írnom egy levelet a "Postabontás" rovatba - miért nem olvasható az is a neten ?-) - ...  és ne tűnjék "egoizmusnak" ( - pedig az...) - a "Piaci őrjárat" rovatban  olvashatjátok :   a   " Most érdemes kovászolni" c. cikket!   Mit cikket ?-  egy "gyöngyszemet" ! - egy "brilliáns esszét" ! - meg minden !   Hogy az  "n" számú rose (= bor) elfogyasztása után.... az írója .... ennyire emlékezzen mindarra, amit én mondhattam ?- hát....   ....   kissé kibővítve és átdolgozva, akár novellaként is megállná a helyét ! -és pl. egy (film) forgatókönyv esetén ...! = onnan már csak egy ugrás az Oscar-díj !  (főszereplőnek  magamat képzeltem el,- az "Öreg Kovászolót" - és ha majd mindez megtörténne : akkor megírom, hogy ki írta a mai cikket! " )  - ( @B...)  

.....  Remélem, (tudjátok) nem egy igazi "nagy alkotás" folytatásokban jelent meg újságokban ! - ( - hol volt akkor még a net ?- meg ilyen baromságok...) Így aztán ma elkezdem ( folytatásokban közölni) a művet !   Hát..... olvassátok !    

 

(2007.07.05.)                     Most érdemes kovászolni               ( 1.rész )   

       Százharminc kilója, sőt, megfelelő méretűeket kínálnak már százért is, ez alatt nem érdemes érdeklődni, mert az már túlérett, nem alkalmas kovászolásra. Itt az ideje a savanyításnak, olcsó és jó minőségű alapanyag van a piacon. A fejessaláta mellett ez a legkönnyebben elkészíthető zöldség.

     Annak idején elsősorban nem a sültek kisérőjeként fogyasztottuk, mert ugyebár a savas íz tudvalevően serkenti az emésztést, ám az előző évszázad közepe táján ritkán jutottunk sültekhez, hús csak akkor került az asztalra, ha ünnep volt, akkor is a háztájiból kivont csirke vagy tyúk életútját végezte a fazékban. A kiskertben viszont az uborka olcsón termett, még a vetőmagra sem kellett költeni, az előző évről megmaradt,  a verendán nyár elején egymás mellett sorakoztak a kovászolós edények , csak bele kellett nyúlni, az érett uborkával az állandóan korgó gyomrot bármikor lehetett enyhíteni.  Ha még hozzácsaptunk egy jó nagy szelet házi zsírral megkent kenyeret, fejedelmien éreztük magunkat.   

Ma már nem ezért kovászolunk. Egyszerűen mert finom, s hosszú ideig eláll a hűtőszekrényben, elkészítéséhez nem kell áttanulmányozni a Nagy Magyar Szakácskönyvet.  [- lásd www.nol.hu - június 29-i számban - 1.oldalon... ]  -  Legalábbis így gondolja az egyszerű halandó, aki nem akarja megvenni a csomagolt kovászost. Meg aztán az otthon előállítottat saját ízlésünk szerint alakíthatjuk, így lehetőségünk van több ízvariáció elkészítésére.    ( folyt.következik )  (!)    ..... 

[- addig vegyetek uborkát + keressetek alkalmas üveget ( edényt) - érett kapor és fokhagyma is legyen otthon!!! - gondolom só az maradt télről.... - ]   

¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤  folytatás holnap! - ¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://banyaszbeka.blog.hu/api/trackback/id/tr84112055

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása