Szent Borbála

Szólj hozzá!

Köszöntelek benneteket! JSZ!-t [- ami azt illeti , nagyon rám fért már ! - ] Itt megpróbálom megírni , hogyan tudtok kommenteket (hozzászólásokat)írni! A bejegyzések végén (az alján) látható - kék színnel - Szólj hozzá! felírat. Erre kell egyet kattintanod! Akkor megjelenik egy - halványzöld színű - "táblázat". Azt kell kitölteni a következő módon : Név : ide írhatsz "jeligét" (becenevet) - amit akarsz - E-mail cím : ide írjad be az igazi e-mail címedet ! - ( az nem fog megjelenni!) Ha nem akarod az e-mail címedet beírni , akkor írjad be : m@m.hu Web/URL : ide nem kell írnod semmit sem Komment : ide beleírhatod a hozzászólásodat - (amit már nagyon várok !!!) Komment küldése : arra egyszer kell rákattintani ! Kívánom , hogy mindenkinek könnyen sikerüljön az első ( és majd a többi sok ) komment (hozzászólás) megírása ! Üdv' mindenkinek : banyaszbeka.blog.hu

IGEN JÓ VALENTIN-NAPI "ÉRZÉSEKET" NEKTEK !

2007.02.14. 04:49 @X

Gondolom , felesleges lenne írnom a Valentin-nap történetéről ,- ( > ott van a GOGGLE -ban)- én viszont érdekesebbnek tartottam , hogy "előálljak" egy újabb változattal! Állítólag : az Sb (stibium) vegyjelű antimon , illetve a Bi vegyjelű bizmut kémiai elemek nyomára bukkant Valentine! (1440-as évek ) - Nevét "angolosították" (?) - valójában Basilius Valentinus - aki a 15.szd.-ban lehetett (volt)  bencés szerzetes. Kb. 20 alkímiai írásmű feltételezett szerzője. "Természetesen" német! (Erfurt) - v.ö. : "mindent a németek találtak ki meg fel!"  ... :-) -Csak jóval halála után (kb.1600) adták ki írásait. Így aztán kissé kételkedve fogadjuk mindezt! Főleg , ha állítólag a ......  

......( na , bakker ! - amit ez után írtam - az mind "elveszett" ? -  mert "hajnalban dögledezett a rendszer" ?- Jaj nekem !  Kezdhetem  újra ?-  Tanulságos ! = mert másodszor leírva már sokkal "rövidebb " lesz ! .......tehát = 

Én ennyit (vagy többet) akartam volna hozzátenni a Valentin nap "legendájához". Nem ismétlem meg , hogy "semmi nem biztos!" - ( kételkedjetek mindenben!) - mert pl. GEOFFROY (francia) mutatta ki elemként (1753) a bizmutot (Bi) - és ha kérhetném ,- majd Vágó I. műsorában - ilyen kérdések esetén - ne engem hívjatok fel telefonon! :-)  Feleztessétek meg ! - vagy amit akartok!  Talán maradjunk (is) annál , hogy VALENTIN = a szerelmesek védőszentje - és egyebek.  ( "nyomassátok" = küldjétek - is ma a pps.-eket - meg mindent, mi belefér...)   

Az én "jeles napjaim" :    200 éve (!) (1807-1849) született Batthyány Lajos  - Magyarország első  miniszterelnöke. ( nem írok erről többet! - mert pl. Semjén "testvér" jó párszor "felemlegette" ezt a 8 perces hozzászólásában a napokban.V.ö. = Országgyűlés tavaszi időszak (2007.)- és stb.) - No comment ! [ Jut itt eszembe : (olvastam) március 14-én (?) pedig majd "zászlót bont"  "Patakvér bácsi" - T.Józsi bá' - legalább lesz majd jó sok "téma"! ] -            Kevésbé "ismert" (?) = 180 éve született Schmidt Ferenc  építészmérnök - a "Bolyaiak" nagy tisztelője -  ( "jó kérdés" - (?) kik voltak ők  = Bolyai Farkas [tanár ] és Bolyai János  [hadmérnök].... ( > ott a GOOGLE! )   

X A " Mecseki bányászkodás története" X    ( < sajnos , még nem tudom a "jelképünket " előállítani! )  - de legalább jeleztem az X-el ! )    - Sajnos : a mai napról (02./14.) csak feltételezéseim vannak ?- [ 70  éve - 1937-ben ! ] eléggé "zűrös napok" lehettek. Pl. február 09. = memorandumot intéztek ( a szakszerv.csoportja ?) a DGT pécsi bányaigazgatóságához. Február 13.= a munkások képviselő megjelentek a főispán előtt (is) - és tárgyalások a DGT igazgatóságával ,- majd "meglepetésszerű volt " = február 17.= (AM10.óra) a bányaigazgató "szigorú üzemszünetet" rendelt el.  Talán - majd innen folytatnám legközelebb. De azért ne feledjük ! - 1937.február (70 éve!) a  vasasi bányászok legtragikusabb eseményeinek kezdete !  -           Talán célszerű ide írnom újra , hogy :  a 2 havonta megjelenő (?) BÁNYAMUNKÁS c. lap  olvasható : www.banyamunkas.hu  web-oldalon ,- a 2006.decemberi számban akár "volt" ismerősökre ("Villanygyár")  is bukkanhatsz ! - és letölthető (?) akár a Bányászhimnusz is ! (?) -  Szerencse fel !  a továbbiakban (ma) pedig az " Erő legyen veletek!" ( - Sok csillét ! és JSZ! )  

>>>>> Legfrissebb! >>>>>  ( csak , hogy ne kezdjetek el "mérgelődni") - bár a mai(szerda) cikket még nem olvastam el ,- csak a címét : ( www.dunantulinaplo.hu) : A barbár falfirkáló szerint garázs a hékaréjos kápona ! -  (stb.) írtam én valahol (régebben) (?) - egy tv. műsorban hallottak/látottak  szerint ( Kultúrház c. műsor) (MTV2) >>  " A graffitik" = nem ám "falfirkák" - hanem =  STREETART! -  és hogy ezzel "együtt kell tudni élni" (?) - sőt ! - sajnálatos! - hogy ebben is (már) mennyivel előbb jár előttünk a " nyugat"! - stb. -és ez a dolog is "bonyolultabb" annál , hogy  "fekete" vagy " fehér". Már csak annyit : ( olvasgatva Andrzej STASIUK - Jurij ANDRUHOVICS könyvét ,- cím :  Az én Európám  - [ ami két (2) esszé az u.n. (úgynevezett) Közép-Európáról - stb.] - ott olvastam : (A.Stasiuk) : " ..... ezernyi definiciója lehet az embernek, legyen ez az egyik : kétlábú, tollatlan állat, melynek jellemző tulajdonsága a reménykedés. "

[ Megjegyzem : a kb. 1974-ben (!) felfestett "falfirkám" (?) - ( -még ma is látható! > 2007-ben! ) - "szövege " volt :  IFJÚSÁGI PARLAMENT !  - na, lett is emiatt "kisebb anyagi elvonásom" (...) és egyéb "retorziók" ?-  ( bár ezt ma már "tagadja" a legtöbb "volt vezetőnk!" - már aki még él! (Bocs') -   - na, ennyit ! -  FALFIRKA (graffiti) = STREETART !  ]  Nem , nem ! - a legtöbb blogolvasó jól tudja , nem voltam soha "függetlenítve!" - de erről is majd máskor ! -  Megjegyzem még : kissé "meglepett" ,hogy az 1. és a 3.oldalon is közölve lett (látható) a "műalkotás" képe! (Alkotója (PP:)  tán' érezheti, hogy most aztán kellő módon" tud erről mindenki! (?) - [: Más : tán' pécsi kiállításokról sem volt ennyi kép az újságban  ?- mint erről a graffitiről- stb. ]  ( Aki kedvet érez hozzá - tán' olvasson Csányi Vilmos  által írt "könyveket" is ! - )  - ne má' hogy csak beírjuk az iWiW-be, hogy "kedvenc hobbim" az állatom!  ( = remélem én ) (...) 

Aki pedig szeretne egy kicsit kikapcsolódni ?- Ajánlom : www.hethatar.hu  . mert a napokban megjelent a 2007.februári szám is ! HetedHéthatár -  XI.évfolyam / 2.szám. ( Akár meg is rendelhető) - Kissé "meglep" , hogy mi minden van Kozármislenyben ?-  sportcsarnokot is avattak ?- és tán' még (ott) fellép az "Irigy Hónaljmirigy" is  (?) és egyebek. ( Részletesebben - akit  részletesebben érdekel - nézzen utána !) Főleg én!     

************************** folyt. köv.*************  (talán még ma ? ***** 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://banyaszbeka.blog.hu/api/trackback/id/tr2136407

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása