Szent Borbála

Szólj hozzá!

Köszöntelek benneteket! JSZ!-t [- ami azt illeti , nagyon rám fért már ! - ] Itt megpróbálom megírni , hogyan tudtok kommenteket (hozzászólásokat)írni! A bejegyzések végén (az alján) látható - kék színnel - Szólj hozzá! felírat. Erre kell egyet kattintanod! Akkor megjelenik egy - halványzöld színű - "táblázat". Azt kell kitölteni a következő módon : Név : ide írhatsz "jeligét" (becenevet) - amit akarsz - E-mail cím : ide írjad be az igazi e-mail címedet ! - ( az nem fog megjelenni!) Ha nem akarod az e-mail címedet beírni , akkor írjad be : m@m.hu Web/URL : ide nem kell írnod semmit sem Komment : ide beleírhatod a hozzászólásodat - (amit már nagyon várok !!!) Komment küldése : arra egyszer kell rákattintani ! Kívánom , hogy mindenkinek könnyen sikerüljön az első ( és majd a többi sok ) komment (hozzászólás) megírása ! Üdv' mindenkinek : banyaszbeka.blog.hu

József után.... Benedek előtt .... (köztes állapot )

2007.03.20. 04:33 @X

2007.március 20. (kedd) :  ( olvasgatva tavaszi kertészkedési tanácsokat is , azt tartja a mondás : " A kertészkedés az ásóval kezdődik, metszőollóval folytatódik és baltával ér véget " - olyan gondolataim voltak ( kis túlzás, hogy gondolat...) vajon van-e valamilyen ehhez hasonló mondás a blogírásra ?- ) - Na, de semmi filozófálgatás ! - vágjak bele ! - Jut eszembe : majdnem "visszafelé sültek el a dolgok?" -   kaptam tegnap egy kérdést , hogy (1925-ben) ki szentelte fel Szt. István aknát  ?- és bizony a kérdés majdnem kifogott rajtam is. (?) - na, de aztán minden jóra fordult ! - vagy csoda ?  Mert tegnap más "csodában" is volt részem : a még vasárnap  - működés közben leállt - porszívónk - bár már indultam vele a szervízbe....  az "utolsó szó jogán" csak-csak működni kezdett! ( Nem bonyolítom a dolgot ,- v.ö. "gépész" lennék....de azért ez-az "ragadt rám" a "Villanygyárban" (30 év alatt) - de azért ez meglepett ! - így aztán ezt is a "csodák" kategóriájába soroltam. Ki ne feledjem : ( keresgélve ezt-azt a neten) - találtam egy olyan "oldalt" - (valami : levéltárba szállított újabb iratokról egy lista ?) - olvastam : pl. a Villamos Üzem iratai (?) [ 1971 - 1989 ] irattárba kerültek. Ott olvastam még , hogy Pécsbányaüzem és a Szénelőkészítő Üzem iratai is ( más időtartamban ugyan) - de ott vannak az irattárban. Hát, megnyugtatónak érződik ?- vagy magam sem tudom.  (...) Igaz , mindezt írhattam volna a "Szénbányászat története" c. fejezet(em)ben is.....  Szót sem arról : Vámos Miklós műsorát "el/átaludtam" - bár pillanatokra láttam (?) - H. Jutkával beszélgetett ?- kissé sajnálom , de ez van. (volt.) 

[31.]   X  A MECSEKI SZÉNBÁNYÁSZAT TÖRTÉNETE X    (folytatás ) ..... ( habár ez az anyag azért leginkább a Villamos Üzemről "szól"...) ....   " ....   A Villamos Üzem az 1980-as évek második felében a szénbányászatot kiszolgáló következő fő tevékenységet végezte : földalatti szerelés,üzemvitel  /  - külszíni szerelés,üzemvitel  / - tervszerű, megelőző karbantartás / - bányaszellőztetés, sürített levegő előállítás ,  / - földalatti-külszíni hírközlés / - bányalevegő vizsgálat,metánmérés,műszerjavítás  / - nagyfeszültségű (35kV-os) energia szolgáltatás, szállítás, elosztás  / - bányalámpa töltés,karbantartás,javítás , menekülő készülékek karbantartása, vizsgáltatása ,  / - műhelyszolgáltatás.  

A műhelyszolgáltatást végző villamos üzemi központi javítóműhelyt 1964-ben hozták létre a már korábban is említett Pécsi Szénbányászati Tröszt és a Komlói Szénbányáaszati tröszt egyesítése után az üzem egyik szervezeti egységeként. [ megjegyz. : Pécs / Buzsáki Imre u. 22. - a "cég" maradéka (?) jelenleg Exelán Kft. néven működik - lásd a http://exelan.atw.hu - t. <<<< katt ide ! ] [- üzenném is @m jóskának ! - jól "elvitted" előlem a névadó-pályázat I. díját !!! :-) :-) Sebaj! - mert párszor "jóvátetted" .... (Bunker-Bár - Bécitelep - stb. ) :-) :-)

Feladatát az egyesített vállalat összes villamos forgógépének, kapcsolókészülékének, szerelvényének, száraz transzformátorának javításában, beruházásokhoz szükséges  villamos és kapcsolódó gyártmányok készítésében és az üzemviteli munkákhoz felhasznált műhelygyártmányok készítésében határozták meg. 

Ezzel az időszakkal kezdődött a műhely legnagyobb fejlődési periódusa, úgy személyi, mint tárgyi,technológiai területeken. Ez idő tájt a műhely fizikai létszáma 105 -110 fő, vezető művezetői létszáma 11 fő volt.   A műhely megalakulásakor csaknem kizárólag a vállalat részére végzett tevékenységet, később egyre növekedett az "idegenek" részére végzett hányad.    Mivel a javított villamos gépek , készülékek, de az új gyártású berendezések és eszközök a megalakulás időszakában jórészt saját felhasználásúak voltak , így nagyobbrészt sujtólégveszéleyes környezetben kerültek felhasználásra és üzemeltetésre. A sujtólégveszélyes környezet miatti szigorú előírásokat a szervezeti felépítés is magán viselte.   A műhelyfelépítés fő csoportjai :   ( erről majd holnap lesz szó....) mert kissé "mérges" (?) lettem.... ) 

Egyéb "érdekességek" és/vagy "jeles" napok :   Kénytelen vagyok egy rossz hírt (szomorú történetet) említeni - bár csak fél szemmel/füllel láttam/hallottam , hogy " .... Oroszországban(?) - szibériai területen sujtólégrobbanás volt és az áldozatok száma jelentős. ( Ami azt illeti , ezen nem csodálkozom! - Anno (valamikor) jártam .... Cservonográdban (?) - a föld alatt - ill. elég jól ismertem ( voltam kénytelen ismerni ) a "szovjet" elektromos berendezések állapotát! ( kapcsolókészülék és világítótest  stb.) - na, a robbanásbiztos KO tipusú motorjaikról szót sem ! -  ( - megint a múlt !.... meg a "bányászkodás.... nem lesz ennek jó vége! (?) ) - szóval :

Száz éve (1907) Pécsett : (március 20.) - nincs "kimagasló esemény " ?- ill. ezekben a napokban (?) látogatást tettek a fővárosi sajtó képviselői a pécsi országos kiállítás területén. (?) - Hetvenöt éve (1932.) : n.e. ( nincs esmény) Ötven éve (1957.) : n.e. Huszonöt éve (1982.):  A KISZ zászlóbontásának 25.évfordulója (1957-1982.) -alkalmából ünnepi ifjúsági naggyűlés és gálaest a Nemzeti Színházban. (megjegyz. : hol lehettem én aznap ?- mert nem voltam ott ... ki kellene derítenem...) -  továbbá márc. 20-21. Francia parlamenti küldöttség látogatása .(Pécs) Mi történt tavaly (2006.) e napon ? .: n.e. (nincs adat)  - gyűjtve ez : a Pécsi Szemle várostörténeti folyóirat 2007. (tavasz) (1.) számából. 

[- talán a nap folyamán lesznek újabb fotók is - (?) ]  

*************************** ( szóljon hozzá , aki csak akar ...) ***********

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://banyaszbeka.blog.hu/api/trackback/id/tr3048589

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása