Szent Borbála

Szólj hozzá!

Köszöntelek benneteket! JSZ!-t [- ami azt illeti , nagyon rám fért már ! - ] Itt megpróbálom megírni , hogyan tudtok kommenteket (hozzászólásokat)írni! A bejegyzések végén (az alján) látható - kék színnel - Szólj hozzá! felírat. Erre kell egyet kattintanod! Akkor megjelenik egy - halványzöld színű - "táblázat". Azt kell kitölteni a következő módon : Név : ide írhatsz "jeligét" (becenevet) - amit akarsz - E-mail cím : ide írjad be az igazi e-mail címedet ! - ( az nem fog megjelenni!) Ha nem akarod az e-mail címedet beírni , akkor írjad be : m@m.hu Web/URL : ide nem kell írnod semmit sem Komment : ide beleírhatod a hozzászólásodat - (amit már nagyon várok !!!) Komment küldése : arra egyszer kell rákattintani ! Kívánom , hogy mindenkinek könnyen sikerüljön az első ( és majd a többi sok ) komment (hozzászólás) megírása ! Üdv' mindenkinek : banyaszbeka.blog.hu

Pécsvárad / Zengővárkony 2007.március 16.

2007.03.19. 04:49 @X

2007.március 19.(hétfő) :   a 4 napos semmittevés után ma aztán hajrá! (Kissé nyomasztanak az el nem végzett dolgok. Ezért ma csak "idevágok" pár megjegyzést a fotókhoz.) Balról jobbra és fentről lefelé.

1.) "Óvóhelyen" (pince)- én és a "védőital" a radar ellen!   2.) Dönteni kell! Radar vagy alkoholizmus!  3.) Családunk két kedves állatja ! (Bella és én. Beetetés) 4.) Előztes letartóztatásra várva...(az árpádsávos zászló lemaradt a képről) 5.) Kopjafa(1.) Gizi - 1957-2003. 6.) Kopjafa(2.)"Rocky" sirjánál (kezemben "félkereszt/félfejfa") 7.) Kopjafa(3.) Márai S.idézettel ékesítve. 8.) Zengővárkonyi idill (a dolgok a helyükre kerültek / Unicum) - ennyit- erről.

[30.] X A MECSEKI SZÉNBÁNYÁSZAT TÖRTÉNETE : X (folytatás) ...... " A komlói szénbányászat nem nyúlik olyan távoli múltba, mint a Pécs és vidéke bányászata, de a háború utáni energia igény rohamos fejlesztést és fejlődést eredményezett itt is. Ennek az időszaknak a megnövekedett beruházási és gépészeti igényei kielégítésére létrehozták a Komlói Szénbányászati Tröszt Bányagépgyártó és javító Üzemét. Ebből az üzemből 1953.augusztus 1-jén vált ki a villamos részleg és Kossuth bánya villamos részlegének fúziójával a Villamos Üzem

Az ország megnövekedett energia igénye nagyobb volumenű fejlesztéseket, beruházásokat követelt. A főldalatti kapacitások fejlesztése a villamos energia földalatti felhasználása nélkül már nem volt megvalósítható.

A Mecsek hegység sujtólég- és gázkitörésveszélyes bányáiban a nem látható, csak hatásaiban ismert villamosság felhasználása igen nagy kihívásokkal és veszélyekkel járt. A bányaüzemenkénti felhasználás, gépesítés spontán módszerei nem feleltek meg, nem tudtak eleget tenni a veszélyek elhárításának, nem tudták kielégíteni az egyre szigorúbb biztonsági előírásokat. Az üzemek, aknák villamos részlegei folyamatosan a Villamos Üzem irányítása alá kerültek, annak részeivé váltak. Az 1963-ban végrehajtott Komlói és Pécs Szénbányászati Trösztök egyesítése után a mecseki szénmedencében az egységes villamos irányítás a Villamos Üzem szervezetében valósult meg,és így létrejött a szakosított, központi irányítás. 

A műszaki vezetés egy kézben tartotta és irányította a szabványos villamos tervezést, az egységes szerelési előírásokat, technológiákat, anyagrendeléseket és beszerzéseket, az üzemviteli, felülvizsgálati,karbantartási, javítási és kezelési utasításokat, előírásokat. Jutott erő és energia a szervezett képzésekre, továbbképzésekre, az egyre szigorodó bányabiztonsági előírások betartásához, végrehajtásához szükséges személyi,tárgyi feltételek megteremtésére."  ( folyt.köv.) - Megjegyzés : lásd még : 03./13-án [25.] > " A pécsi szénbányák második rekonstrukciója " (1953-1965) Pálfy Attila okl.bányamérnök/ny.főmérnök tanulmánya a Pécsi Szemle  c. várostörténeti folyóiratban.(2007.tavasz)

Egyéb "érdekeségek" és/vagy "jeles napok" :   JÓZSEF-nap!  Gratulálok! -és kívánom (innen is) - minden József nevű ismerősömön hatalmasodjanak el a névnapi jó érzések! - (Sajnos (?) ma sem maradt időm megemlíteni egy "retro" Villanygyári ünneplést - ami a (libafos) halványzöld falfestéssel egyidejüleg történt.... az I. emeletről "lesétáló"..... (X) József társunk a frissen festett falnak dőlve... tért "nyugovóra" a mellékhelyiségben ,- majd őt onnan "kiszabadítva" - nemes egyszerűséggel nitro higitóval leöntöttük s külsőleg ledörzsöltük. ( Szép volt,jó volt,...tán' igaz sem volt.) - (70-es évek elején ?- mert a művezetői irodák akkor már az I.emeleten voltak.) -  

Más:  (ellenőrzése/pontosítása ajánlott!) .... ha késői időpontban is, de holnap = KEDD!  ismét Mindentudás Egyetem! (DunaTv.22.30. ?) Téma : A jövő energiája  Előadó: Meskó Attila geofizikus ( Van-e jövőjük a megújuló energiaforrásoknak -és van-e jövőnk nélkülük ?- ) - bár még nem próbáltam, de állítólag a neten ma (hétfő) is nézhető lenne ?- Na, de ajánlom még :  Duna Tv (hétfő) 20.00. Vámos Miklós Klub ! - (?) Vámos M. az Alexandra Pódiumon.  Gondolom , aki szereti V.M. könyveit , annak felesleges írnom , aki "utálja" annak is ! Nem régen megjelent könyve(i) : "Márkez meg én" (2004.) és a "Hogy volt".(2005.)- ( az Apák könyve-ről meg most szót sem..) -  jaj! jaj! Bocs'! Ki ne feledjem : ma kezdődik! - (1.) Győzi és Evelin Párizsban !  (RTL.21.05.) - .....   Végül ("duzzogás"(?) tegnapról : eléggé "kikelt" D.Zsuzsa "tervezett szóvivő" blogja ellen Sz.János ( "agg "riporter?) - valahogy arról elfeledkezett (?) az ő könyve (!) sem volt sem rosszabb/sem jobb - mint egy blog. ( - az érte járó pénzről most szót sem..) [Heti Hetes - vasárnap este] -  ( Kedvenc mondásomat felelevenítve : "olvassatok sokat! " - délelőtt tán' eljutok a könyvtárba...) - (Google : "demcsak.blog" - akit pontosabban is érdekelne...) - meg a "Pufajkás Turul"...)

********************************** ( ennyit...) *********************    

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://banyaszbeka.blog.hu/api/trackback/id/tr4248157

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

@X 2007.03.19. 17:10:18

[1.] Válasz egy érdeklődőnek ! @m.... aki kérdezi : ki szentelte fel (1925-ben) Szt. István aknát ? Idézném a Pécsi Szemle várostörténeti folyóirat ,- 2000 (év) nyár - 2. számból - (74-84 oldal) írta : Mendly Lajos : 75 éve avatták fel a Szt. István aknát cikkből :
" Gróf Zichy Gyula dr. pécsi megyéspüspök - számos közéleti személyiség jelenlétében - avatta fel 1925.április 26-án a DGT új főaknáját : Szt. István aknát. ( a hónap utolsó vasárnapja / + volt 20 oldalas képes ismertető, emlékfüzet , stb.) Megjegyzem : a cikkben több régi fotó is látható.
Más : ha bármilyen kérdésed (még) lenne - ha tudok - szívesen segítek. De. ha kérhetném , valahogy írjad a Szólj hozzá! (kommentek) részbe. Kösz'!
További jókat neked !
JSZ!-t (csak így tovább!...)
Szerencse fel ! X

@X 2007.03.19. 17:13:27

[2.] Üzenet "Big p "-nek !
Üzentél 2 x is ! Kösz' - írhattad volna "jobb" helyre is. Ha tényleg jók a képek ?- akkor írjad meg címedet ( bár sejtem...) és akkor akár a kb. közel 60 db. képet is átküldhetem. ( neked !)
Na, krixkrakx - meg minden....
:-) :-)
Jókat! - neked is !

Bíró Zoltán · http://www.grain.hu 2007.03.22. 08:14:52

Szerintem az emberiség energia ellátását a jövőben nem a bányászat fogja megoldani, hanem a megújuló energiák. Ezen belül is a Napenergia hasznosítás műbolygóval című cikkben leirt módszer.
Amelyet a grain.hu honlapon olvashatnak el.

Bíró Zoltán

@X 2007.03.23. 06:09:13

[3.] Köszöntöm Bíró Zoltánt ! A hozzászólást köszönöm! Igyekszem is majd népszerűsíteni ismerőseim körében .( + blogomban) -
Kissé most "be vagyok havazva" - de igérem 8azt is elovasom!) [ Már annak is örültem , hogy valamelyik Friderikusz műsorban (?) - egy igen jó "beszélgetést" láttam a Napról. (Debrecenben is "kutatják" - stb.) ( + a Mindentudás Egyetem "lelkes"nézője is vagyok.] -
Ne vegye vitatkozásnak! ( - de pl. jelenleg (2007) kutatni akarják ismét az "uránt" Pécs környékén - és a szükséges engedélyeket már megkérték és megkapták.
Egyik "levelező társunk" vezetésével pedig "külszini bányát" nyitnának Nagymányok /Szászvár (?) környékén. De "vélekedésével" egyetértek! (-bár láthatnám még...) - JSZ!-t ( Jó szerencsét !)

Gobányi Sándor 2007.04.12. 21:28:34

Való Igaz, a szén, a bányászat a múlt.Én optimista vagyok, szerintem számtalan kihasználatlan energia forrás áll az emberiség rendelkezésére-ha csak el nem pusztítja önnmagát!!!
A multa azonban jó szívvel emlékezni kell.Jelesül a bányászokra kik sok-sok évtizeden át a"minden" forrását előteremtették a föld mélyéből.Én kitüntetéseket gyújtök.Nagyon boldog lennék ha valaki kallódó bányász érmek hollétéről tudatna,vagy azokat rendelkezésemre bocsájtaná/lehet bármely külország béli is/.
Előre is köszönöm.Üdvözlettel
GS
süti beállítások módosítása