Szent Borbála

Szólj hozzá!

Köszöntelek benneteket! JSZ!-t [- ami azt illeti , nagyon rám fért már ! - ] Itt megpróbálom megírni , hogyan tudtok kommenteket (hozzászólásokat)írni! A bejegyzések végén (az alján) látható - kék színnel - Szólj hozzá! felírat. Erre kell egyet kattintanod! Akkor megjelenik egy - halványzöld színű - "táblázat". Azt kell kitölteni a következő módon : Név : ide írhatsz "jeligét" (becenevet) - amit akarsz - E-mail cím : ide írjad be az igazi e-mail címedet ! - ( az nem fog megjelenni!) Ha nem akarod az e-mail címedet beírni , akkor írjad be : m@m.hu Web/URL : ide nem kell írnod semmit sem Komment : ide beleírhatod a hozzászólásodat - (amit már nagyon várok !!!) Komment küldése : arra egyszer kell rákattintani ! Kívánom , hogy mindenkinek könnyen sikerüljön az első ( és majd a többi sok ) komment (hozzászólás) megírása ! Üdv' mindenkinek : banyaszbeka.blog.hu

" POSTABONTÁS " :

2007.03.25. 06:00 @X

2007.március 25. (vasárnap) :   ..... a mai "cím" is plagizálás ! - arról írnék ma legelőször , hogy az utóbbi időben kellően "felizgat", ha egyes újságokban elolvasom a "Postabontás" vagy az "Olvasóink írják" c. rovatot , ( - odáig még nem sűllyedtem ,hogy olyan helyekre is  írogassak -) -de valahogy értetlenül állok az előtt , hogy ott is ( abban is) - mi mindenről esik szó. Állítólag demokrácia van!? ( O.V. szerint nincs...) - szóval , persze,hogy írjon ki-ki azt amit akar , csak lehetőleg túl nagy hülyeségeket azért ne ! Pl. valaki írja a napokban : mennyire rossz a "kövezet" a Széchenyi téren (!) - és célozgat arra ,hogy miért nincs kijavítva  (stb. - mert,hogy majd ott bukdácsol a sok PEK 2010 turista- meg majdnem lábát törte ő is...) - ilyenkor sajnálom , hogy az ilyen "bemérgesedett olvasónak" vajon (egyúttal) miért nem válaszolnak ?- (- remélem sokan tudják, hogy milyen "kőlapokkal" van borítva a Széchenyi tér ? ... és miért nem fogják ( - remélem nem fogják-) azt a burkolatot kicserélni.) - [- Olvassatok sokat!  és/vagy "Szeressétek a könyveket!" ] - szóval , csak-csak azzal kezdem a napot , hogy "Postabontást csinálok" = megnézem a "Beérkező leveleimet" - és függetlenül azok tartalmától, ( tudok örülni ) - még akkor is , ha "kis vívódással" is jár , hogy azonnal nem válaszolok. Na, igen. Csak legtöbbször a későbbiekben is elmarad a válasz ?- Már vagy 4 levél megválaszolásával vagyok adós. A "@Jóskák"- és "@dr." feladóktól ismételten elnézést! - és türelmüket kérem. Akik pedig küldtek ezt-azt a nap folyamán kösz' ! - látom , egy 1906-os kiadású (!) térképrészlet még nem került be a blogba. ( türelem) !( - vettem észre ! - ott van !!! -én hülye ! )

Másról :  Időm (?) rövidsége miatt az újabb fényképekhez nem írok "kommenteket" - ( - amúgy sem tudom , hogyan kell(ene) a képek alá írnom szöveget.  Ha tudnék , tán' a következőket írnám : ( - mellesleg a képek még márc.15-én készültek ! - remélem nem "szentségtörés", hogy munkával /művelődéssel (?) is "ünnepeltünk" -és nem az utcán "hőbörögtünk" - stb.) -  Szóval : (1) és (2) kép :  " Ábrándozás (volt barátnőm) és "művelődés" (én) az élet megrontója!" - (3.) "....épp' ügyvédemmel dolgoztatok!"  (4.) és (5.) .... az a bizonyos - macskák kedvelte - füvesített terület / háttérben nem egy elűzendő "macskával"...(bár....) (6.) .... további külső körletezés...   Na, így valahogy. A többit meg ki-ki képzelje hozzá. A fotók címe ( nem én adtam nekik) Hajnalka 8b célzás a helyszínre - ( egy utca Kovácstelepen .... felderítendő : miről lett elnevezve ? ) - időnként Aurórácska utcának nevezem... bár oly' rossz minőségű , hogy időnként jelzős szerkezetet (?) alkalmazok , k***a Hajnalka... és csak várom - várom , mikor lesz megint önkorm.választás.... mert legutóbb akkor szórtak szét valamennyi kátrányos kavicsot az úttest tetejére - na, meg is választottuk a jelöltet.... ) -  ( sőt még a jegyzőasszonyt is láttam akkor az utcában... vagy a "szép autót" amivel jött... stb.) -  

...... na, de csak semmi duzzogás ! ( mert voltak tegnap- szombat- "jó pillanataim" is - bár a szokásos alvásaim miatt ( szendergés a tv. előtt) több dologról lemaradtam ! Jó pillanatok : hallom , megjelent Moldova Gy. 2 újabb könyve is ?- Egy biztos : Az utolsó töltény 7.  hamarosan megjelenik ,- továbbá elvertük a k***a románokat vízilabdában - (v.ö. : ugyebár utáljuk őket + a pirézeket is...) - és kedvenc újságomban (nol.hu)  is találtam (én) pár jó cikket! (pl. a Hétvége (mellékletben) Babarczy Eszter  cikke ( cím : Egy liberális programról ) - eléggé meglepett (ugyanott) Juhari Zsuzsanna : Tejivás nyolcezer éve c. cikk -(!) - másról meg most szót sem. ( -állítólag Vámos Miklósnak is van új könyve ???) - na, de mindez semmi!  - mert a Da Vinci! - az igen! ( nol.hu - szombaton - cikk címe : Az első magyar robotoperáció és .... Világszerte ötszáznál több Da Vinci  - ám tartsanak demagógnak (akik csak akarnak) - mert ugye (majd) kb. 3 milliárd HUF-ba fog kerülni az a több népszavazás ?-  ( - szót sem a Magyarok Világszöv. = kettős állampolgárságról megint szavazzunk ?-) - és olvasom , a Da Vinci robot ára lenne 1,8 milló $ /kb. 400 millió HUF - és vajon nem lehetne (inkább) 1-2-3 ...n db. ilyen robotot venni ?- (népszavazás helyett) - mert ugye a k***a cseheknek van 3 db,- a digóknak van 16 db. (!) -és bizonyára van a pirézeknek is... csak nekünk nincs - ) - na, erről - ennyit ! 

....... ( magam is tudom ,hogy hülye vagyok -és más is...) vettem észre a családi fotók alatt , hogy az említett 1906-es térkép is látható a blogban ! - kénytelen vagyok /leszek majd pár szót írni arról is ) - addig nézegesse, aki akarja ! - meg írjatok "hozzászólást"! (kommentet) - akár jó nagy hülyeségeket is ! - ( indulnék kis plázámba....) "új idő szerint" AM 07.00. óra van - és azt hiszem ... vasárnap ) - 

[33.] X A MECSEKI SZÉNBÁNYÁSZAT TÖRTÉNETE  X  ( - ha emlékezetem nem csal , akkor 03.20-án - a [30.] ssz. alatt írtam utoljára ,- akkor is csak a "Villanygyárról" - ott olvasható , hogy Komlóról -Pécsre 1964-ben "települtek be" - részben a " régi erőmű " (?) épületeibe - stb. Így aztán - jelenleg - a történet folytatásával ( Exelán Kft.) leállok. Mert az alábbiak - az 1906-os térkép miatt (is ) fontosabbnak érződnek. Idézet következik, a Pécsi Szemle várostört.folyóirat - 1998.(ősz-tél) számból - 69.oldaltól - író / cím : Huszár Zoltán : Pécs és a Dunagőzhajózási Társaság. ( aki ügyes, tán' a neten is megtalálhatja ,- kár, hogy a sok fotót nem ) -

"..... A DGT alapítást 1829.január 24-re vezethetjük vissza. (- bár ez a körlevél szétküldése Bécsből) - majd.... " ...1852. > a DGT geológia kutatásai  és telekvásárlásai - majd 1852- 1923 (!) között az összes Pécs környéki bánya vétel vagy bérlet útján a DGT fennhatósága alá került."  ( - hossszadalmas lenne itt felsorolni -) 1854. bérleti szerződés Pécs városával , 1868. a szabolcsi bányák bérlése - és stb.

"  A szénszállítás zavartalanságát szolgálta az 1850-es években kiépített Mohács-Pécsi Vasút. Az első szakaszt :- Pécsbányától Üszögig - 1854.december 01.én adták át. A Mohács-Pécs (Üszög) fővonalat, egyelőre csak szénszállítás számára 1857.május 02-án nyitották meg.( hossza : 55.165 m - tarifahossz : 55 km) - Üzleti lehetőséget láttak a teher és személyforgalom beindításában , ezért a teherszállítás 1858.július 10-én - a személyszállítás :1859.április 24-én ( György nap!) - bocs' .... kezdődött meg.

Az Üszög- Szabolcsbánya közötti vasút(vonal) 1873.augusztus 16-ra készült el ( 7,584 m.- tarifahossz : 8 km ) - majd ezt követően a cikk (tanulmány) ( 84.oldalig) hosszasan tárgyalja a DGT szociális intézkedéseit / bányaüzemek létszámadatait - stb.  Arról talán majd máskor írok (?) - vagy próbáljátok megtalálni a neten ! 

[Jó kérés , hogy Traj Feri "bácsi"- nak sikerül -e az idén (?) - valamilyen "nosztalgia vonatozást" szervezni ?- ( írtam én erről valahol ?- ) - és ha igen , akkor az kb. május hónapban lenne ?- ( -és lesz-e "büfékocsi" a vonaton ???- súlyos kérdések...) - de talán ott lenne a helyünk.... ( > a vonaton.... ) ]-  ...... most már csak a Pécsi Szénelőkészítő pontos megalakulási dátumát kell(ene) megtalálnom - ( de elfelejtettem , melyik folyóiratban is van ?-) - türelem. ] -

Egyéb "érdekességek" :  ( pontosítanom kell majd ?- olvastam valahol , hogy István aknán (?) - szálloda épülne ?- vagy lenne valamelyik épület átalakítva ?- hát..... (úgy legyen !) -  METRO újságban (március 22. csütörtök) cikk címe : Négycsillagos tervek - idézet: " ...négycsillagos szálloda lesz az István-aknai toronyban. Az egykor működő akna közelében három védett épület található.Ezekből minőségi turizmus számára szállodát,uszodát és szórakoztató központot létesítenének magánbefektetők pénzéből." ...(- a közelben lévő véderdőben pedig túrisztikai létesítményeket építenének 2009-re.- )

 ********************** lesz folyt ? **********************    

    

 

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://banyaszbeka.blog.hu/api/trackback/id/tr1150618

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

@X 2007.03.25. 07:04:16

(1.)Üzenet @j -nek ! Az 1906 -os térképhez írt "szövegedet" nem vitatom! Na, de mintha régebben - a "mozdonyos fotóknál" (?) vagy máshol (?) megírtam volna a vasútvonal történetét. Na, de tervezem ismételten beírni - ( ennyit ) Kösz' a küldeményt !
JSZ!-t

@X 2007.03.25. 07:11:28

(2.) @j a következőket írta a térképhez -
".... 1906-os térkép - a mohácsi vasút és a pécsbányai (és) szabolcsi vasútvonalak vannak rajta - akkor Pécsbánya rendezőre mentek - a mohácsi vasutat a DGT építette - 1857-ben adták át - a szénosztályozó később épült . "
Nos, ez így igaz ! - majd egy kicsit pontosítom , ha időm engedi. ( Pécsi Szemle folyóirat egyik cikke alapján - >>>> 1998.(ősz-tél) Huszár Zoltán cikke alapján - stb. Türelem !
Kösz' és JSZ!-t

SZB38 2007.03.25. 09:47:37

Befötörtem a könyveim közé, mert hirtelen felrémlett, van nekem valami régi bányászkodós könyvem. Nos, igen, megtaláltam őket. Ha ezek Neked nincsenek meg, szólj, elviszem, ill. Neked adom:
Babics András: A pécsvidéki kőszénbányászat története /1952/ és Babics András: A komlói kőszénbányászat története /1958/. Ez utóbbi Apánknak dedikálva.
Továbbá - bányászkodástól függetlenül,- talátam egy, azt hiszem 1966-os pécsi utcanévsor-füzetet, aranyos kis korabeli reklámokkal.
Témáját illetve ugyan nem ide passzoló, csak épp régi könyv /biztos háború előtti kiadás - de évszám nincs rajta, mert a belső cimlap hiányzik/ Fejes János dr. Siklós multja c. könyv, melyről fogalmam nincs, mikor és hogyan került hozzám. Ehhez se igazán ragaszkodom....
Viszont csak "betekintésre" tudnám ajánlani az 1941-es kiadású "A török Pécs" c. könyvét Szabó Pál Zoltánnak - ha érdekelne.

@X 2007.03.25. 14:48:59

[3.] >>>> Hello "SZB38" ! ( bár hívtalak (valamikor) telefonon ,- nem tudom,hol kujtorogsz ?-(csak nem Wass A.szobrot fényképezel ? :-) ) - A könyveket majd megbeszéljük ,- (- kösz'!-csak ne azonnal indulj el velük.... ill. egyúttal egy kis medvehagymás krémet (?) is hozhatnál.) Szakácstanuló iskola (?) ügyben esetleg hívj fel - vagy vagy addig is keressed a PÉNTEK c. újság 9.oldalon - legfelül a hirdetésben. (?) - Na, jókat! :-) - Brekeke...
süti beállítások módosítása