Szent Borbála

Szólj hozzá!

Köszöntelek benneteket! JSZ!-t [- ami azt illeti , nagyon rám fért már ! - ] Itt megpróbálom megírni , hogyan tudtok kommenteket (hozzászólásokat)írni! A bejegyzések végén (az alján) látható - kék színnel - Szólj hozzá! felírat. Erre kell egyet kattintanod! Akkor megjelenik egy - halványzöld színű - "táblázat". Azt kell kitölteni a következő módon : Név : ide írhatsz "jeligét" (becenevet) - amit akarsz - E-mail cím : ide írjad be az igazi e-mail címedet ! - ( az nem fog megjelenni!) Ha nem akarod az e-mail címedet beírni , akkor írjad be : m@m.hu Web/URL : ide nem kell írnod semmit sem Komment : ide beleírhatod a hozzászólásodat - (amit már nagyon várok !!!) Komment küldése : arra egyszer kell rákattintani ! Kívánom , hogy mindenkinek könnyen sikerüljön az első ( és majd a többi sok ) komment (hozzászólás) megírása ! Üdv' mindenkinek : banyaszbeka.blog.hu

" A polihisztorok kora lejárt ! " (...) (?) -

2007.04.03. 05:15 @X

2007. április 03. (kedd) :   a mai "cím" : utalás arra, hogy kell-e / jó-e tudni/ismerni ennyi sok mindent ? - épp' olvasom : ".... a tudás nem ad bizonyosságot!"  ( vagy épp' ellenkezőleg) ......" Azok, akik túl nagy fontosságot tulajdonítanak a műveltségnek , a bizonyosság hamis illúziójába ringatják magukat!"...  (írja : Hana Andronikova : A napóra hangja c. regényében - (96.old.) - annyira nem "rossz"  a regény , hogy egyszer ne lehetne elolvasni...) - szóval : a tegnap megjelent fotókhoz jelenleg nem nagyon tudok írni "történetet". ( = az épületről) - reméljük , "SZB38" > leghűségesebb blogolvasóm és "íróm"- majd felderíti ezt is. (Lásd előző kommentben /hozzászólásban Vasasról ! - kösz'.) - Továbbá . (írtam az iWiW üzenőfalra is ! ) > ma (kedd) este és majd szombaton (04.07.) ebéd után - érdekesnek ígérkező előadás lesz (volt) a Mindentudás Egyetemen. http://mindentudas.hu   katt' ide,hátha működik! - Előadó/ téma : Vinton G.CERF : Az internet szabadsága / A hálózat ereje és újabb kockázatai. - ..... többször felhívtam a figyelmet arra , ne üljetek sokat a PC előtt ! ( székrekedést okozhat.... és mást is !) - de azért lesz pár "megnézésre érdemes" tv.műsor az ünnepek alatt is. Olvasom :  "valóságshoW"-hoz hasonló (élő közv.) egy sajt éréséről! - egy teljes évig (!) tartó közvetítés ! - ( angol sajtgyár rakta a világhálóra ! ) - remélem "technikusom" "utánajár" ennek ! - és akkor majd többet - erről. <<< @LuTo ! -  jut eszembe , tán' meg kellene szerezni a "német medvéről" (KNUT) készített zenés (?) "filmecskét"  is ?- <<<@pucci !  ...... Egyéb eseményektől (ma) pedig megkímélnék mindenkit ! 

[  ]  X A MECSEKI SZÉNBÁNYÁSZAT TÖRTÉNETE X :  ( emlékeztető : ha valaki később lett blogom olvasója : az idén emlékez(het)ünk a mecseki szénbányászat 225 (!) évfordulójáról) - .... és egyéb "jeles évfordulók" is voltak/lesznek ! (lehetnének...) - Mivel szeretnék pár újabb fotót (ma ) a blogba rakni - ( tán' majd sikerül ?) - ezért mára az alábbi "szövegrészt választottam : ( - Pécsi Szénelőkészítőről (mosó -stb.)  :  

"..... ( Pécsett 1789-től beszélhetünk iparszerű bányászatról.) .....  A DGT 1910- es évek első felétől Jicínsky Jaroslav morva bányamérnök igazgatói megbízásával koncentrációs és korszerüsítő fejlesztési programot hajtott végre. Ennek keretében a sok kis bánya helyett a kor európai színvonalának megfelelő három korszerű, nagy kapacitású bányaüzemet létesített. Ezek a Szt.István-, a gróf Széchenyi István - és a Thommen aknák voltak. Egyidejűleg Pécsújhegyen központosította a szénelőkészítés és szénfeldolgozás folyamatait , ezek gyengébb minőségű melléktermékeinek  az új erőműben történő eltüzelésével megoldotta az egész bányavállalat Pécs város és tágabb környéke gazdaságos villamos energia ellátását is. ..."    " ... a ma is meglévő ,(?) csodálatot keltő ipari épületek 1910 - 1930 közötti időszakban épültek, s jól reprezentálják a kor építőtechnikáját. Építészeti érték szempontjából kiemelkedő jelentőségű a gróf Széchenyi István akna, a pécsújhegyi erőmű épülete és műhelyei. Az alig  később épült erőműnél  az építészet új stílusjegyeivel - merész tömegkapcsolatok - nagyméretű üvegfelületek szerkezetből következő tetőformák (mandzard,íves) tetőablakok , felülvilágítók stb. alkalmazásával találkozhatunk.  "  ( A pécsi /fehérhegyi  vasbeton víztorony 1927-ben épült és 27 m magas.) - (bár ezt még illene pontosítanom)  -  ( Megjegyzem : igen sok minden (+ fotók) találhatók erről a témáról a régebbi Pécsi Szemle  c. várostörténeti folyóiratban. ) - ( a folyóirat 1998-óta negyedévente jelenkik meg - stb.)   

(folyt.köv.)  

****************************************   

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://banyaszbeka.blog.hu/api/trackback/id/tr253934

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

@X 2007.04.03. 06:08:09

(1.) A mai "szenes történetetet" elég nehezen találtam meg.... a ....www.kulturpont.hu/pecsbanya.php (?)oldalon ?- ( hát, aki akar , próbálkozzon) A cím : A szénbányászat épített örökségének hely,szerepe Pécs városfejlesztési elképzeléseiben. (?) - Forrás : Örökség X.évfolyam 4-5 szám (2006.április-május )
Esetleg felderítendő (?) "mik azok" az " örökség-füzetek" ?- Na, így valahogy.....
Szerencse fel !

SZB38 2007.04.03. 22:13:30

www.pecsorokseg.hu/kiadv/k009.html

Itt talán lehet találni erről valamit.

@X 2007.04.04. 05:29:08

(2.) ..... Bizony / bizony így van ez pontosan ! Ezt a honlapot is megtaláltam már régebben ,de azért kösz,hogy felhívtad rá "mások" figyelmét is... (remélem)
Brekusz
süti beállítások módosítása