Szent Borbála

Szólj hozzá!

Köszöntelek benneteket! JSZ!-t [- ami azt illeti , nagyon rám fért már ! - ] Itt megpróbálom megírni , hogyan tudtok kommenteket (hozzászólásokat)írni! A bejegyzések végén (az alján) látható - kék színnel - Szólj hozzá! felírat. Erre kell egyet kattintanod! Akkor megjelenik egy - halványzöld színű - "táblázat". Azt kell kitölteni a következő módon : Név : ide írhatsz "jeligét" (becenevet) - amit akarsz - E-mail cím : ide írjad be az igazi e-mail címedet ! - ( az nem fog megjelenni!) Ha nem akarod az e-mail címedet beírni , akkor írjad be : m@m.hu Web/URL : ide nem kell írnod semmit sem Komment : ide beleírhatod a hozzászólásodat - (amit már nagyon várok !!!) Komment küldése : arra egyszer kell rákattintani ! Kívánom , hogy mindenkinek könnyen sikerüljön az első ( és majd a többi sok ) komment (hozzászólás) megírása ! Üdv' mindenkinek : banyaszbeka.blog.hu

....... S.O.S. > ... - - - ...

2007.03.18. 05:21 @X

2007.március 18. (vasárnap) : .... mit meg nem adnék érte, ha már vége lenne! -  értsd = bár 10 éve különösebben már nem sietek sehová sem  ,- ( a nyugdíjas ráér... és amit az egyik nap nem csinálok meg , majd megcsinálom máskor - vagy sosem ...) - na, de azért pl. ennek az F1 autóversenynek már vége lehetne. A PC és egyéb ilyesmik sosem érdekeltek ,- nem is fognak ,- de azért most nem ártana, ha a fényképeim közül pár darabbal "színesíthetném" a blogomat ?- na, majd valamikor. ( Persze, leginkább azt akarnám látni , ki lehet az a "Gizi" nevü "illető" - kinek kopjafája kissé messzebb áll ( a bozótosban) Rockenbauer Pál sírkövétől. (R.P. sz. 1933.01.14.) - és a többi dolog meg ott a neten. Pécsvárad / gesztenyés / stb.) - Ígértem a zengővárkonyi kocsma "azimutjainak" megadását is - (emlékezetből) - ha már megtaláltátok (ott is) azt a kopjafát , melyen egy Márai S. idézet van - akkor onnan már látszik a kocsma is - szépen virágzik(?) előtte egy nagy gesztenyefa. Na, de erről többet nem. Vagy lesznek fotók ,vagy nem.   Másról : ( aki szereti az F1-et nézni - ám' tegye - ha nem tudott volna róla : bárki felírathatja nevét a Honda autójára ,- részletek : www.myearthdream.com <<<< (én még nem próbáltam , katt' ide !) -  Igaz (?) - mikroszkóp alatt (?) lesz olvasható minden név ,-és a felajánlás összegéről sem tudok,- egyéb részletek :  www.nol.hu  Cím : Mire fényezik ?  ( március 14. 22.old. Kerékvilág rovat) - ( ennyit arról , ha én kijelentem valamiről , hogy "nem érdekel"...) -  Történtek "jó" dolgok is (?) : ( napokban) - pl. egy volt munkatársammal beszéltem(telefonon) - bár sokat nem tudtam segíteni ,- egy "barátom" írt - és voltak más üzenetek is. Remélem , "nem aggódik" értem "senki" - de ebben a szép időben + egyik gyermekem is hazalátogatott - hát "mással múlattam" időmet. Ennyit , ha valaki (is) kifogásolná a "hallgatásomat".

[29.] X A MECSEKI SZÉNBÁNYÁSZAT TÖRTÉNETE X    ( - ha már tegnap valami ilyesmit ígértem...) - kezdem : 

" .....A civilizációval egyidős bányászat a XIX.szd.végén, a XX.szd. elején felismerte a villamos energia felhasználásában rejlő, a korábbi időkben soha nem látott fejlődést biztosító lehetőségeket. A villamos energia fejlesztés gyorsütemű növelését pedig e kor legfontosabb nyersanyaga a szén nagy tömegben való bányászata tette lehetővé.

Az első pécsi Légszeszgyár utca-i erőmű 113 éve, 1894-ben kezdte meg a villamos energia termelést. Az 1829.január 24-én alapított DGT - Első cs.kir.szab.Dunagőzhajózási Társaság - fejlődése ez időre lehetővé tette az eddig sok kis akna és táró üzemeltetése helyett a nagyobb kapacitású üzemkoncentrációk megteremtésének feltételét.

Az 1913-ban megkezdett fejlesztési program három korszerű nagy kapacitású termelő aknaüzem létesítését irányozta elő. A fejlesztési feladatok nagysága és sokrétűsége Közép-Európa ötven vezető ipari vállalatának adott munkát. A magyarok közül a Ganz Villamosági, a Magyar Vagon-és Gépgyár, valamint a Láng Gépgyár állta a versenyt. A kivitelezés, a megvalósítás minőségére, precizitására jellemző, hogy a villamos aknaszállító gépek az 1990-es évek közepéig rendeltetésszerűen és megbízhatóan működtek.

Az aknákat és Pécs városát is villamos energiával ellátó, a kor műszaki színvonalának csúcsán lévő pécsújhegyi hőerőmű két 5000 KW-os turbógenerátora utolsó gépegységeinek üzembe helyezésére 1914 első félévében került sor.  A villamos energia iparszerű termelése, a világításon, a városi villamos közlekedésen, a bányákat kiszolgáló villamos gépeken túlmenően lassan, de megállíthatatlanul bevonult a polgári élet mindennapjaiba is.

A "SZOLGÁLTATÁS" biztonsága már a XX.szd. elején kikövetelte a létrehozott áramfejlesztők "CENTRÁLÉK" kábel és légvezeték hálózatok, felhasználói készülékek, berendezések, mai szóval mondva állandó renndelkezésre állását , annak az "IPAROS" gárdának a megteremtését, amely az üzemeltetést ( ebbe beleolvasztva a karbantartást, a hibaelhárítást és javítást) képes volt elvégezni. Üszögön , a városrész jelenkori nevén Pécsújhegyen, a szénmosó szomszédságában a hőerőmű közvetlen közelében a DGT megépítette a főműhely csoportot. A csoport kovács,-lakatos,-esztergályos,-öntöde,-villanyszerelő fő részlegekre tagozódott, de voltak vasúti hídmérleg és telefonjavítók is. 

Mindent összevetve a DGT, az általa létrehozott, az akkori viszonyok között nagy értékű, és az európai  ipar élvonalában járó létesítmények, berendezések, az egyre terjeszkedő műszaki cikkek javítására alkalmassá tette az iparosait. 

A szakosodás az 1918-as évektől nyomon követhető, mert írásos feljegyzés van arról, hogy ekkor telepítették át Pécsbányáról Pécsújhegyre az öntödét, az egyik legfontosabb műhelyt. Azt a műhelyt, amely egyik leglényegesebb része volt a "FŐMŰHELY"-nek, az egész részvénytársaságot kiszolgáló műhely együttesnek, mindamellett. hogy a bányaüzemek továbbra is rendelkeztek közvetlen gépészettel, beleértve villanyszerelőket és melléjük rendelve több más szakma képviselőit is. "   ( folyt.köv.) Megjegyzés : az általam idézett összeállítás a Villamosgép és Készülkék Javító-Forgalmazó Vállalkozások Szövetsége felkérésére készült 2004-ben.) y aki úgy érzi, "hibák lennének benne" - ne nálam reklamáljon.... - bár megteheti ! ( Minden sz*rt örömmel elolvasok....) -  

Egyéb "érdekességek" és/vagy "jeles napok" :   (állítólag)  Népi idő-és termésjóslások :  március 18 - 21. " Sándor,József,Benedek, zsákban hordják a meleget."  Benedek : hagymarakó nap ! - Márciusi por aranyat ér ! (?) - ( bár ezt vitatom...) - Majd holnap (márc.19) emlékezhetünk Frédéric Joliot-Curie - ről ( 1900.) - Nobel-díjas francia atomfizikus. (stb.) -  Hogy az autóverseny "szerelmeseinek" is írjak valamit : 50 éve történt olyasmi (1956.) mint amit "végrehajtott" K. Räikkönen  szombaton...... ( Na ?-)Aki pedig majd csak az "ismétlést" nézi (délután?) - inkább nem írom le az első három helyezett nevét. (.... vagy csukd be a szemed és úgy olvassad el... ?- )  Más:   a "Sajtó Napján" dr. K.Ferenc (volt) osztálytársam kitüntetés-félét kapott. (?) -(Pécsett) - gratulálok! Örömmel töltött el Feri nyilatkozata :  ".... (kb.) olyan cikket még nem írt, amit a megjelenése után ne tudott volna javítani...."  >> mit mondjak én , az "olvasó" ! ?- aki még fizetek is érte.....( Hát, Ferikém ebben igazad van! - próbáljad meg - bár.... 2008-ban már nyugdíjas leszel (te is) - ) - 

MINDJÁRT "DOBOK EGY HÁTAST!!!" : Bakker és Vazzze !  -  http://www.exelan.atw.hu    <<<<< katt ide !  -  ( persze, a Goggle-be beírni : exelan kft. is tanulságos..... ! ) - Na, csak semmi "nosztalgia" - pl. "munkásfelvétel" nincs ...(?) - stb.  Bal oldalon kattints az "ELADÓ" feliratra.....  (retro...) ! :-) :-)   

**************** (vasárnap a "kis plázám" csak 07-kor nyit.... jaj/jaj....) ******** 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://banyaszbeka.blog.hu/api/trackback/id/tr8947830

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jeges 2007.03.23. 07:27:23

Gyuri egy két hozzá fűzés az erőműhőz.
Három generátor volt 2 db. 5 MW-s és egy 4 MW-s az erömű összesen 14 MW teljesítményű volt a kazánja vándor rostélyosak voltak amivel tudták szabályozni a teljesítményét az erőmű 1965 -ig működött. utána lekvárgyár lett belöle.A 3/15 KV-s trafok az épület ÉK-i részén voltak és kábelek amelyek jelenleg a Komlói ut alatt vannak/fémgyüjtöknek/ 2 db. réz kábel vitték az áramot Pécsbányára és onnan körbe a bányákhoz.Ezenkivül a légvezeték elosztó ami a villamos üzemtöl nyugatra volt egészen Kaposvárig szállított./Személyes dolog de abban az időben Kiel József a dédöreg apám kazán gépész volt az erőmüben./És buzsáki Imre is az erőmű alkalmazottja volt.
süti beállítások módosítása