Szent Borbála

Szólj hozzá!

Köszöntelek benneteket! JSZ!-t [- ami azt illeti , nagyon rám fért már ! - ] Itt megpróbálom megírni , hogyan tudtok kommenteket (hozzászólásokat)írni! A bejegyzések végén (az alján) látható - kék színnel - Szólj hozzá! felírat. Erre kell egyet kattintanod! Akkor megjelenik egy - halványzöld színű - "táblázat". Azt kell kitölteni a következő módon : Név : ide írhatsz "jeligét" (becenevet) - amit akarsz - E-mail cím : ide írjad be az igazi e-mail címedet ! - ( az nem fog megjelenni!) Ha nem akarod az e-mail címedet beírni , akkor írjad be : m@m.hu Web/URL : ide nem kell írnod semmit sem Komment : ide beleírhatod a hozzászólásodat - (amit már nagyon várok !!!) Komment küldése : arra egyszer kell rákattintani ! Kívánom , hogy mindenkinek könnyen sikerüljön az első ( és majd a többi sok ) komment (hozzászólás) megírása ! Üdv' mindenkinek : banyaszbeka.blog.hu

" NINCS NAGYSZERŰBB , MINT AZ EGYSZERŰ "

2007.02.20. 05:25 @X

2007.[4705.] február 20. (kedd) : 

.........(nem kell elhinni , de tényleg ! :  vagy álmodtam (?) - vagy arra ébredtem : beírtam a GOGGLE-be azt , hogy GONDOLAT ! -és kiírta, hogy miket írjak én  ma ! ) - A későbbiekben ezt tényleg megcsináltam - (javaslom is mindenkinek!) - mert 2.120.000 (!) "találat" van ! Így aztán az én "gondolatom" mára az , hogy :  " A világ megváltása / javítása / megváltoztatása (részemről) elnapolva !  - talán majd holnap.(?) - vagy máskor.... vagy csinálja más .... stb. 

Persze, (azért) köszönöm a kommenteket (olvastam - érdekes is - meg remélem elolvassa más is ) - ha valamivel több erőm(?) vagy kedvem lesz - bizonyára visszapingelek valamit. Csak semmi izgalom! Kétségtelen , hogy a tegnapi (02./19./hétfő ) "baráti találkozónk" sikeres volt ,- és mivel "könyveket is cseréltünk" - azóta már a Roger Gough (?) : Kádár János, a jó elvtárs ? c. könyvet olvasom.  (2006.London ) - magyar fordítása. Véleményem még nincs , tán annyi :  súlyos, súlyos egy munka ! ( mert,hogy 544 old....) - Egyéb gondolataim :  az író : GOUGH = GŐG ?- vagy GOGH ?- is lehet ?- és pl. a kiadó főszerkesztője pedig Laux József (csak nem a "híres "/volt LGT dobosa ?) - Na, ennyit.  [K.János elvtárs  pedig 1912-ben született - az meg 95 év lenne -]  

[7.] X  A MECSEKI BÁNYÁSZAT TÖRTÉNETE X  

"Csodák" még mindig történhetnek ,- hiszen ma még csak február 20 (kedd) van ,- kerestem a www.banyamunkas.hu-t  na, de jelenleg csak a 2006.decemberi "szám" olvasható. "Bizakodom" , hogy tán' a 2007.februári számban csak-csak ír valaki egy "emlékeztetőt" 1937. februárról ?- (Csertetőről) - OK!  Így aztán ma irnék a Pécsi Szemle (várostört.folyóiratban) 2000."nyáron" megjelent kiadványból :  A pécsi bányász zsargonról.   (ez a cikk címe , írta : Szirtes Béla ) (röviden) :  " 1825-ben alakult a Magyar Tudós Társaság (?) -és 1931-ben szólított fel a magyar bányászati szótár készítésére. " Megcáfolandó , hogy bányász nyelven magyarul szólni lehetetlen volna." - ( írta :Kacskovics Lajos (1806-1891) - persze, a cikk egyre érdekesebb és folytatódik ,- de hát csak nem fogom az egészet kimásolni! [ Ismétlem: a Pécsi Szemle c. kiadványok "jobb könyvtárakban" is hozzáférhetők ! -én viszont kölcsön nem adom! - mert a "Mecseki tükör" c. könyvemet sem kaptam vissza ! -(de hiányzik is most...) - üzenem egy "szociológusnak" !!!! ]  - 

Példa : "Aufládold az arton a fórattal a riznit, és laufold ki a vekszlihez, de a rejbungban jól ábrukkold, mert különben auszklejszol!"   Ez a mondat (kissé érthetőbben ) : " Rakd meg a vájvégen a csillét a készlettel és told (csillézd) ki a váltóhoz, de a kanyarban jól tereld,mert különben kisiklik!"  A cikkben (tanulmányban?) van még szó pl. az eredeti német szakkifejezések - zsargon kifejezésének - magyar jelentéséről is.  Példa : der Sacht - sahta - akna    vagy   verlesen - falézolni - felolvasni  (német ver -magyar fa ) -       [ --Megjegyzem : (én a "külszini") hogy a legtöbb helyen a falézoló szót használták még 1997-ben is - akkor voltam az "utolsó" f.a. műszakomon. ( - jó kérdés, mi lett a sok bányamozdonnyal a föld alatt...? ) - na, a nosztalgiázás mára befejezve.

die Schicht - sikt - műszak  stb.>>>>>  A zsargon nyelvnek a szókincse leírásra eddig nem került (?) hallás alapján öröklődött, emiatt a szavaknak sok mutációja keletkezett. (  art - ort-vájvég  /   szutni- szutlik -pocsolya -  laufolni -láfolni -csillézni ...és ilyenek.)  Ez itt "üzenet" SZB38. -nak - aki a Lámpás -völgyről írt! (hozzászólást ) [ 02./18-án /vasárnap - úgy írta " mentek a bányászok a sicht-re ! - Bocs'! ] - [ kis lámpáik (?) meg szerintem Hófehérke törpéinek voltak ! - na, de azért "romantikus" és szép az írása ! Kösz'! ]    Végül (olvasom itt) Sík L. : Pécskörnyéki bányászok szakkifejezései. Kézirat (!) Pécs,1988. - is létezik (?) ezek szerint. ( szóval, van (lenne) ennek a témának (is) "szakirodalma". (vagy csak a GOOGLE ? ) 

A magam (kis) történetei :  (mert SZB38 kissé "beindította az agyam a hozzászólásában írt történettel = (olvassátok el) - a tv. toronynál található kiállítás és egyebek témában. ( 02./19. hétfői kommnetben )  Arra akartam válaszolni az alábbiakat (továbbiakat) - (megint csak a Pécsi Szemle (várostört.folyóirat) de most az 1999."nyár" számból :  cím : A Mecsek egyesület I. 1891-1916.  írta : B.Horváth Csilla (történész /főmuzeológus ) - ( már az is érdekes (?) - hogy sok egyéb mellett miért alapították ? ) - (1890= a filoxéra teljesen tönkretette a pécsi szőlőket(!) stb.) - másokkal együtt - Kiss József (reálisk. matematikatanár)- 1891- Egyesületet alapítottak. Majd - elég sok nehézség után - 1908. - felépítették a kilátót! ( a Misinán) -(szeptember 13.) - (neve nem volt - és a tervezettnél 1.000 Koronával kevesebbe került - 11.000 K.-ból megépült.-  és sok-sok egyéb történet ! (sajnos a legtöbbje elfelejtődött ? -pl. bádogosmunkák : Csukás Zoltán ) - ( - láttátok-e házának "megszépülését" a Perczel u.-ban ? - aki nem Perczlel Mór ! -ám!) ) - .... majd a Mecsek Egyesület 1916-ban - 25.jublileumi ülésén Kiss Józsefről nevezte el a kilátót !  Na, de a "hálátlan utókor" (?) alig 50 év múlva - eltüntette a kilátót , melyért oly sokat dolgoztak a pécsi polgárok".  Talán ennyit - erről. (A Mecsek Egyesület "kezdetéről" - jó kérdés , hogyan folytatódik...) - (mert van folytatása is - szerencsére ? ) - "Komolyan mondom"- "rácsodálkozom" ! - mi mindenre ráértek(?) - mi mindennel múlatták idejüket "őseink". - No comment ! ( erről sem többet) -Van fényképem - (családunk) a Kiss József kilátó "tetején" ! - és egyéb gyerekkori (tor)túráink a Mecseken ! ( Ott ittam először sört ! -mint gyerek ! - a Dömörkapu- i .... általunk menedékháznak (?) nevezett "vendéglátóipari egységben" - hát igen.... korán kezdhettem ? (vagy a gének....) - Végül : GOOGLE (?) a Mecsek Egyesület - nél 71.300 találat van .... hát, csak "keresgéljetek".... ki volt Reeh György (!) - vagy a Scholz vendéglő...( a Tettyén ) - ilyesmik.... Mócs Szaniszló(?) pihenője - meg az "időjárásjelző házikó" - ..... stb. 

Délutáni duzzogásaim :   1.) tegnap (hétfő) kapom a számlát az E.ON.-tól - melyben közlik (kisérő levélben) - ha óhajtom bejelenteni a villany mérőóra "állást" - megtehetem máig! (febr.20.) Bakker! Hát.... nem kapkodták el ! (máshol meg nem olvastam róla ) Na, OK!  2.) Olvasgatom a sok cikket a népszavazásról ! (március 04. ) - bosszant (?) ha egy cikken "belül" írnak radart / lokátort - vegyesen. (Magamnak ezt is pontosítanom kellene ...) - Hagyján! - csak azt olvasom (mindig) : miért NE legyen valami ! OK! - de engem érdekelne az is ,- akkor mi legyen helyette ! - (?)-és akkor hol ?-  - Na, aki akarna "tiltakozni" (vagy mit ) - ma menjen el a "Nevko"-ba - ott lesz valami "szájtépés". Persze, hogy ANK - meg Apáczay Csere János (1625-1659 ) - és ilyesmik...  3.) Mellesleg les***om! - de vajon tényleg 600 Ft a tüdőszűrés vizitdíja ?-  na, ennyit. (írta "SZEBI" levélíró a DN-ben...)

Bakker! radar = 2,12 millió találat ! - szerencsére a lokátor = 110 ezer! - hát.....olvassa aki akarja! - 

  

************************************************ ( ? ) *********** 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://banyaszbeka.blog.hu/api/trackback/id/tr3038118

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása