Szent Borbála

Szólj hozzá!

Köszöntelek benneteket! JSZ!-t [- ami azt illeti , nagyon rám fért már ! - ] Itt megpróbálom megírni , hogyan tudtok kommenteket (hozzászólásokat)írni! A bejegyzések végén (az alján) látható - kék színnel - Szólj hozzá! felírat. Erre kell egyet kattintanod! Akkor megjelenik egy - halványzöld színű - "táblázat". Azt kell kitölteni a következő módon : Név : ide írhatsz "jeligét" (becenevet) - amit akarsz - E-mail cím : ide írjad be az igazi e-mail címedet ! - ( az nem fog megjelenni!) Ha nem akarod az e-mail címedet beírni , akkor írjad be : m@m.hu Web/URL : ide nem kell írnod semmit sem Komment : ide beleírhatod a hozzászólásodat - (amit már nagyon várok !!!) Komment küldése : arra egyszer kell rákattintani ! Kívánom , hogy mindenkinek könnyen sikerüljön az első ( és majd a többi sok ) komment (hozzászólás) megírása ! Üdv' mindenkinek : banyaszbeka.blog.hu

.... A REMÉNYHEZ ! ..... (hogy ma tán' olvasható lesz ez ? )

2007.02.18. 05:41 @X

2007.(4705.) február 18. (vasárnap ) :  Boldog újévet mindenkinek ! JSZ!-t 

Hallom ,(azaz olvasom) kisebb problémák voltak a tegnapi (szombati) megjelenéssel ?- Na, igen! " Hibát (csak) az követ el, aki dolgozik!" Továbbá : " Aki nem dolgozik, ne is egyék!" - megjegyzem : én "dolgoztam" ! - és "ettem" is ! - ( Ebéd : pacalpörkölt ! - "étterem" féléből hazaszállítva , [ - ez itt nem a reklám helye! - nem írom meg , hogy honnan - ] - "külön" nekem ! - ami "gyanús", "gyanús" ,- ha egy "állat" jól van tartva! Bár.... lehet az állat(oka)t szeretni is. Bizonyára.  Bár megfogadtam , (v.ö. "igazságosság") hogy nem írok O.V. beszédéről ,- csak-csak nehezen tudom "kiverni fejemből" azt a felsorolását , ( v.ö. mindenféle állatok , húsevők (?)-és egyebek , meg a szamár is - stb.) - és hát csak-csak "beindult az agyam" - látva a tv-ben (+olvastam) hogy az átcsomagolásra váró romlott / lejárt szavatosságú élelmiszereket "felzabáltatják" a kukacfélékkel! ( 1 Tonna húst esznek meg - egy nap alatt ?- hát, nem semmi! - stb.) -Kiváncsian várom , majd melyik "szervezet" fog ez ellen tiltakozni ?- (és egyéb /más gondolataim is lennének - de azok kissé "morbidak" (?) - ill. nem publikusak.) -  Basszus ! >> tegnap elaludtam a tv. előtt - és épp' arra ébredtem , amikor elhangzott : " önök a "Dob meg basszus" c. műsort látták.... ( na, ennyit.)

[5.] X A MECSEKI BÁNYÁSZKODÁS TÖRTÉNETE X   ( - mivel a blogba nem kezdettől fogva írtam a "történetet" - inkább az adott évekhez /napokhoz "kapcsolódva" - ezért ma "visszamennék" a kezdetekhez!

A hazai szénkutatások Mária Terézia uralkodása alatt kezdődtek.  1766-ban és 1768-ban ásványi eredetű tüzelőanyag kutatását szorgalmazó udvari rendelet látott napvilágot. Ennek hírére Pécs térségében lázas szénkutatás kezdődött.

Hogy ki találta meg a lágyhajlatú dombok bokrai közül kibúvó szenet ?- ki tudja ! Két - háromszáz éve lehet ennek, hiszen 1782-ben (= 225 év!) közfogyasztásra termelő bánya nyílt Vasason. Az előzmények homályosak,de egy bizonyos : ez a kis lejtakna Magyarország harmadik kőszénbányája volt. A vállalkozók pécsváradiak voltak, névszerint : DECKER FÜLÖP (iskolaigazgató) és HANSENHENDEL SIMON (módos polgár) A bányatelek a püspökség pécsváradi uradalmához tartozott. 

A szabolcsi bányamezőkben Pécs város már 1804-től 25 évre bérbeadhatta a bányászat jogát, amely kedvező lehetőséget nyújtott a nagyobb önerejű társulás számára. Ilyen az 1809-től 1820-ig működő " Szén-Ássó,Tégla, Cserép-Mészégető Árendás Társaság".

A szénkutatási láz a középmecseki részmedencére is kiterjedt. Komlón 1812-ben GYÖRKŐ ISTVÁN (szászvári jobbágy) a Hárstetőn (mai Somostető) két társával kezdte meg a széntermelést. de a nagymérvű meddő  beágyazódások miatt még abban az évben felhagytak a bányászkodással. A Battyhány uralom későbbi (1822 - 1826-ig) erőfeszítését sem kisérte szerencse.  A feudalizmus korában a mecseki fekete kőszén nagyobb arányú kitermelését döntően a szénértékesítési nehézségek akadályozták.  A rendszeressé váló nagyüzemi termelés a kapitalizmus kibontakoztatásával, a termelő erők nagyarányú fejlődésével vette kezdetét. ( - folytatás majd holnap! - pl. 1840-től - a DGT-ről és a vasútvonal megépítésről - stb.)  Megjegyzés : mivel egy "más által" készített iratból másolom mindezt [= a Csertetői Emléktúrán (!) résztvevők tájékoztatására készült ,- (anno) ezért az esetleges hibákért ne engem "kárhoztassatok"! ( az I.Csertetői Emléktúrát 1967-ben rendezte a KISZ - (40 éve!) - akkor még nem dolgoztam ott - majd "más elfoglaltság miatt....MN 4563 Taszár -  csak a IV. (1971.) versenyen vettem részt először ?- ( akkor elért eredményemet "fedje homály!") - stb. (= futni kellett! -és az idő is beszámított - stb.) -  Pontosításokat, kiegészítéseket pedig - aki akar - írja be a Kommentbe ! (hozzászólás ) ] Kösz' ! 

A magam (kis) történetei :   Az előbbiekben volt említve (1812) Györkő István - az ő neve kapcsán jutott eszembe, hogy (1967-től) dolgoztam együtt Györkő Jóskával  ( sokunknak DUDUS ! ) - bár a "Györkő-család" több tagjával való kapcsolatom nem onnan ered. ( - túl hosszan ezt sem írnám ) - születésemtől  - 1962-ig a Székely Bertalan utcában laktam - mely "merőleges" az (anno) Surányi Miklós - Magaslati útra - (fogalmam nincs , mikor ,hogy nevezték) - most éppen' Magaslati út ?- és ott laktak Györkőék! Édesapja polgármester volt ! - (anno) és  a ház , melyben laktak ,- (Bauhaus stílus!) - emiatt (?) napjainkban valamilyen "védettséget élvez" ?- ( olvastam valahol...) - későbbiekben a "fiúk" ismert futballisták lettek (- hosszú történet! - bár rólam "elterjedt" , hogy a "futballt sem szeretem"! - (?) - de azért "ezt-azt" tudok róla!) L.d. pl. : Märcz Róbert : Hajrá, Pécs ! c. könyvet (magánkiadás!) 2006. (367 old. és 3000 Ft (?) - ) benne :147.old. dr.Györkő Antal ) -és sok egyéb más(ok)- híres pécsi sportolók ,- köztük több "Villanygyári munkatársunkkal" ! - A könyv bemutatója 2006.05.10-én a "Pákolitz István" Műv. Házban volt - (v.ö.: Bányász Kultúrális Szövetség - ill. www.meszes-pecs.hu  ) - Hallottam (?) - lesz a könyvnek folytatása ?- és tán' abban Gy. Jóska ("Dudus") is "szerepelni fog"! - ( Úgy legyen! ) - [ "ismerősök" még a könyvben . (teljesség igénye nélkül) : Halasi T. (Papmpula) - vagy pl. a Pécsi Bányász ffi.és női kézilabdacsapat! Kis Gyula (Cigány) - és a többiek ! - ]  - talán ennyit a "magam (kis) történeteiből....

[ Már csak annyit: (pécsieknek) - hogy ki volt Surányi Miklós  ? / miért hívjuk mi pécsiek "Surányi-nak " a temetőt ? - ki volt Vis(s)y László (?) -(ma Mikszáth K. utca ?) - hát.... ott van nektek a "csodálatos net"! meg a GOGGLE ?- bizonyára. Párszor már "üzentem" - létezik a " Pécsi Szemle" c.várostörténeti folyóirat ( negyedévente) - abból is igen sok "érdekesség" megtudható. (- ha kedvem /erőm engedi - tán' majd abból is idézek ?- mert az nem olvasható a neten! (?) ] 

Egyéb "érdekességek" : ("jeles napok") : 

1825.február 18-án született JÓKAI MÓR  ( Móric!- eredetileg) (!) - a csallóközi Komáromban ,- a magyar romantikus próza kiemelkedő képviselője, akademikus. (?) ( "Mondjál" gyorsan 2-3 Jókai M. könyv címet....) - (van ez is olyan jó, mint egy pps. (?)                                                                                                                 Ezen a napon , de 110 éve (1897-1967) született ÁRKOS FRIGYES kohómérnök. A diósgyőri vasgyár - majd a Dunai Vasmű főmérnöke (1953-tól) ill. 1957-től ő szerkesztette a Kohászati Lapokat. ( Gondolom , ezt-azt tudhatott a szénbányászat történetéről is (?) -v.ö. = kokszolható mecseki szén - és egyebek.) 

( ma még tart a mohácsi Búsójárás ! - (?) - melyről (is) sok mindent össze lehetett olvasni a napokban. A PécsTV pedig egy 1968-ban (?) készült filmet mutatott be - (tegnap) stb.) 

("Segítség" : Egy földesúr / Magyar nábob /  na jó....Kőszívű ember fiai / Fekete gyémántok (!) / A lőcsei fehér asszony (!) - stb.  ( Jókainé >Laborfalvi Róza )

*****************************  folyt.köv (?) ******************   

 

 

 

 

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://banyaszbeka.blog.hu/api/trackback/id/tr9037597

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SZB38 2007.02.18. 09:22:20

A mecseki bányászkodás történetéhez kapcsolódva - nem tudom ugyan, itt kell-e megjegyeznem, de teszem: szóval érdemes elsétálni egyszer a Lámpás völgybe, és ott megnézni a néhány ével ezelőtt felállított és közülük mára - sajnálatos módon megfogyatkozott - emléktáblákat, néhány régi aknáról és egyebekről. Tudjátok-e miről kapta Lámpás-völgy a nevét? Ha nem : azon az úton, sötét hajnalokon és estéken sichtre vagy hazafelé menő bányászok kis lámpáiról...

@X 2007.02.19. 04:40:49

[2.]Bányászbéka válasza SZB38- nak!
A Lámpás völgy és a (sajnálatos módon megfogyatkozott) emléktáblák -és a bányászkodás történetét kiegészítő kommentjét itt köszönném meg. [ Bár ezt-azt sejtettem (tudtam) erről , valahol láttam (anno) képeket , hogy "hány" (mennyi) helyen állítottak emléket ( az erdőben?) a bányászatnak.] - ( Tán' Szirtes Béla és társai .) (?) - Nagy valószinüséggel, "megfáradt testünk" miatt mi nem járunk arra ,- ha kedve és ideje engedi, igazán készíthetne fotókat erről. (?) - Természetesen , ne most azonnal rohanjon oda ! Jó lesz holnap, vagy holnapután..... úgy emlékszem, valamilyen "őslény" lábnyomata látható a volt Külfejtési Üzem irodaépülete előtt (?) - és a mammut agyarának(?) darabja (?) a Bányászati múzeumban lenne ?- ( jó kérdés , hol van jelenleg a "múzeum" ?- illetve annak "széthordott" tárgyai ?- stb.) JSZ!-t
süti beállítások módosítása