Szent Borbála

Szólj hozzá!

Köszöntelek benneteket! JSZ!-t [- ami azt illeti , nagyon rám fért már ! - ] Itt megpróbálom megírni , hogyan tudtok kommenteket (hozzászólásokat)írni! A bejegyzések végén (az alján) látható - kék színnel - Szólj hozzá! felírat. Erre kell egyet kattintanod! Akkor megjelenik egy - halványzöld színű - "táblázat". Azt kell kitölteni a következő módon : Név : ide írhatsz "jeligét" (becenevet) - amit akarsz - E-mail cím : ide írjad be az igazi e-mail címedet ! - ( az nem fog megjelenni!) Ha nem akarod az e-mail címedet beírni , akkor írjad be : m@m.hu Web/URL : ide nem kell írnod semmit sem Komment : ide beleírhatod a hozzászólásodat - (amit már nagyon várok !!!) Komment küldése : arra egyszer kell rákattintani ! Kívánom , hogy mindenkinek könnyen sikerüljön az első ( és majd a többi sok ) komment (hozzászólás) megírása ! Üdv' mindenkinek : banyaszbeka.blog.hu

" PROVOKÁCIÓS ROBBANTÁS! "

2007.02.27. 04:13 @X

2007.[4705.] február 27. (kedd) : 

Komolyan ! - menten "felrobbanok!" - vagy mindjárt azt mondom (Margit! ) savanyúcukor ! (Besenyő P.) - Oka : az én "kíváló" matematikatudásom! - [- szót sem arról , hogy senki nem figyelmeztetett erre ! - ] - 1937 - 2007 = 70 év ! ( nem pedig 60 ,- ahogy én jó sok helyen beírtam a blogba.) - Így aztán - ma reggel - e hibám javításával kínlódtam. OK !  Arról meg szót sem most , hogy a blogba nem sikerült még az újabb fotókat elhelyezni , melyek Pécs-Mecsekszabolcs (2007.)  és Hősök tere (2007.) címet fogja majd viselni , ha "technikusom" (?) megtenné ezt ?- ( és nem a saját blogját "szépítgetné" ! - bár látom , ő is éjjel csinálja... Ma (kedd) pedig annyi az elfoglaltságom ( v.ö. = a nyugdíjas semmire nem ér rá...) - hogy a magam dolgairól többet nem is írok. Ma (kedd) aztán ne nagyon számítson senki sem válaszokra és egyéb küldeményekre tőlem ! Mellesleg (reggel) fogorvoshoz (is) megyek !-(írom : "szálljon mindenki magába!" - remélem kb. 6 hónaponta jártok kontrollra ? - stb.)

[12+1]  X A MECSEKI SZÉNBÁNYÁSZAT TÖRTÉNETE X  

(Szerettem volna , ha ma az újabb fotók itt láthatók lettek volna - na, de mindenkitől türelmet kérek ! ) Aki (esetleg) jobban ráérne, ajánlom , hogy a Google keresőbe beírva azt , hogy Lámpásvölgy - elég sok érdekességet találhat.  

"Egyéb érdekességek" és "jeles napok" :

(vagy épp' fordítva!)  1887.február 27-én nyomdászgyűlés volt Pest-Budán. ( le sem merem írni , hogy az....  120 éve lehetett ? ) (...) 

A " nagy érdekesség" : tegnap (hétfő) elég hosszas levelezést folytattam egy "társunkkal" - kit már régebben is a " Net Ördögének" neveztem el....  téma : hány évig is tartott a 100 éves háború ? !!! Mindketten "kötöttük az ebet a karóhoz!" - mert más és más keresőket (?) alkalmaztunk?- Valahogy a Google és a Wikipedia is másképp "tudja" ?- Így aztán ki-ki döntse el majd , hogy (szerinte) hány évig tartott. ( 1337/9 - 1453) - Állítólag vagy 550 éve (?) nem sikerült ezt a kérdést (sem) pontosan tisztázni !

Feledékenységem (?) ! :  1932.február 22-én (75 éve!) - 70 éves korában érte a halál  Reéh Görgy-öt !  Reéh Gyurit ! - (szül.1862.április 18. Pécs ) - A PÉCSI SZEMLE várostörténeti folyóiratban írt róla 2000-ben (!) Szirtes Gábor. Valóban sajnálom , hogy részletesen és hosszasan nem áll most módomban írni róla ! ( esetleg olvassátok el a Google-ban ?) - ő volt a "TETTYE  koronázatlan királya!" - igazi lokálpatrióta -  "aki egész életét és munkásságát szülővárosának szentelte" !  - " Felkészültségének és tudásának egyik legrangosabb teljesítménye volt : az 1907-es pécsi országos kiállítás és vásár megvalósításában játszott kiemelkedő szerepe. "  - ( Puritán ember volt , agglegény ,végakarata szerint "csendben" temették el - sírkövén a nevét sem tüntették fel. (-nagyapja /apja mellett nyugszik ) -  Írom (én) hogy "legyen neki is könnyű a föld!" - mert a cikk utolsó mondata ez :  " emlékezzünk Reéh Gyurira, akire egyébként már semmi sem emlékezteti a pécsi polgárokat." (sic!) - Bár magamat nem tartom "polgárnak" - és már TÜKÉ-nek sem ! - talán ismerősömnek , Sz.Gábornak nem egészen volt ebben igaza ! - Szerencsére , van sok ismerősöm , akik ( bár még nem is éltek akkor ) - nagyon is jól tudják, ki volt Reéh Gyuri!  ( - No comment! - hogy 2010-ben Pécs EKF lesz - és talán "elkellene" egy(sok) Reéh Gyuri "tipusú" ember... ) (is) 

 Pontosítás : ( a Google-ben Reéh György esetében 50 "találat" van. Olvasom : 2002-ben, az önkormányzat rendelete alapján - a Ferencesek u. 4. sz. ház falán van emléktáblája ! (mert abban a házban született) - Anno Kispiac volt a neve  (Kis tér) -( ma Jókai tér)- ill. ezek szerint Ferencesek u. 4.  (Reéh Vilmosnak- Gyuri apjának - fűszerkereskedése volt ott anno) -  

Javaslatom :   >>>>   www.lira.hu  <<<<<  (kattints rá! - hátha működik!)  és ha nagy lenne a csend körülötted (?) - akkor :

www.hotspot-tv.net  <<<<<<  

****************** ( folyt.köv. ? ) ***************************       

 

 

 

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://banyaszbeka.blog.hu/api/trackback/id/tr1440722

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SZB38 2007.02.27. 07:27:48

Néhány évvel ezelőtt - egy itt meg nem nevezendő várostörténésznek - írtam pár soros levelet, amiben azt ajánlottam, hogy a pöffeszkedő és a város több helyén is szereplő "Valcsics-villa" elnevezés mellé, legalább a Tettyén tegyenek ki egy picike táblát, hogy ez a villa, valaha a "Régyurié" volt. Levelemre, javaslatomra válasz sem érkezett. Aki arra jár, láthatja, tábla sincs....

@X 2007.02.27. 07:49:16

[1.] Bányászbéka válasza.... (jaj - jaj - nekem ! ) (...) [- " Változnak az idők (és változnak az emberek."(?) - vagy tudom is én...]-
Remélem tudod, hogy a Google-ban a "Valcsics villa" - = 1.120 találat ! - ( Na, mellesleg ott sem jártam még - és tán' nem is fogok.) De pl. lehet (elképzelhető) hogy a "Hotelben" (?) - (bent) vannak "emlékek" Reéh Gyuriról?- ( na, nem javasolnám , hogy most majd még a tulajdonossal is "felvedd a kapcsolatot!" - illetve (azért) miért kellene "minden épületet" emléktáblával megjelölni ?- ( már az is "szép", hogy pl. a szülőházát megjelölték 2002-ben....) Nemde ?-
Na, készülj! Hamarosan majd a "Pintér-kertről" akarnék írni.... ( mert van "kapcsolódása" a volt Szénbányákhoz is...) - aztán majd következik a volt Csillagvizsgáló.... ( mert ,mintha azt is a MSZB "csapata" építette volna (anno) ... és ilyesmik.) - Na, csak "nyugalom" ! -
JSZ!-t - :-)

@X 2007.02.27. 08:15:28

[2.] ..... most már mindegy! ( - bár ma is elmegyek ügyeket intézni ) - de a fogorvosi ügyem holnapra (szerda) elnapolva. Na, legalább tudod, hogy holnap(szerda) se nagyon keress! - :-)
..... nem azért írogatok ám én össze-vissza , hogy te "felszívjad" magad! - mert ugye , "szerencsés vagy" (?) - te pl. (úgy tudom) DN-t sem olvasol ... (így aztán legalább nem kifogásolod (?) hogy abban sem esett egy szó sem sem Csertetőről (70 év) sem Reéh Gyuriról - se semmi! Viszont vannak "jobb" cikkek" ! (ha-ha-ha ) - nem idéznék belőle. [ Képzeld el, ha én most pl. elkezdenék "levelezni" mondjuk a "Postabontás" rovattal - vagy újságok szerkesztőségével ? vagy a "sok" újságíró ismerősömmel ?- - és ilyesmikkel foglalkoznék ?- Na, ne má' ! - ( - és / mert mi van akkor , ha épp' pont R.Gyuri sem akarná az emléktáblát ?- hiszem még sírján sincs felirat...) - Kimaradt : majd' tán (1907!) = írnak a nyáron (?) a 100 éves pécsi kiállításról ?- ( amennyiben a nemzetbiztonságiak is olvassák ezt ?- és "átszólnak" újságíróknak ?- ) ha- ha - ha -- mellesleg "igazad van" (?) - vagy egy mondás (féle) ..... "Ha egy embert megmentettél, (azzal) az egész emberiséget megmentetted!" - (?) - vagy valami ilyesmi.
Írom még neked : (vasárnap -tv. Ráday Mihály "városvédő" műsora ) - "találtak" több 1848-as (?) "Irinyit" - de ők nem a mi rokonaink ! Na, OZORAI PIPÓ-ról sem írtam még .... (Szeged) - :-) :-) :-)
Jókat neked ! JSZ!-t :-)

banyaszbeka 2007.02.27. 17:36:53

[3.] Itt köszönném meg "segítőtársaimnak" a munkájukat! A fotók elkészítését - majd a blogba rakását. Ami azt illeti, én is "vagyok bajban" !
Rájöttem (> Google ) hogy pl. a sokat emlegetett Pécsi Szemle (várostörténeti folyóirat) egyes példányai is láthatók a neten! (1998 - 2006-ig ) (Persze, nem oly' formában - mint ahogy itthon olvasgatom.)- Más : a "mecsekszabolcsi templom" keresgélése során is sok érdekes újdonságra leltem ?- (Nem tudtam ,hogy Sopron környékén (?) is van Mecsekszabolcs ?- és ilyesmik. Hát... egyelőre ennyit a kutakodásimról! -
Folytatás talán holnap ?- ( úgy legyen !).... egyre "tragikusabb",hogy mennyi mindent nem tudok ?- (...) - persze, kérdés : kell-e ?
2007.02.27. (kedd)
süti beállítások módosítása